Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Είναι ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μιλάει τουλάχιστον 32 γλώσσες, αν και υπάρχουν αναφορές ότι γνωρίζει 47, συμπεριλαμβανομένων νεκρών γλωσσών όπως η παλαιά εκκλησιαστική σλαβονική. Είναι επίσημος μεταφραστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2002, μιλώντας 21 από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι Έλληνας!



Πρόκειται για τον κύριο Ιωάννη Οικονόμου  (γεν. το 1964 στο Ηράκλειο Κρήτης). Είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα πολύγλωσσου ατόμου, γνωρίζοντας 32 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, της αγγλικής, της ιταλικής, της γερμανικής, της ισπανικής, της γαλλικής, της φινλανδικής, της δανικής, της ρωσικής, της σουαχίλι, των εβραϊκών, των αραβικών, των μανδαρινικών και των βεγγαλικών. Θεωρεί ότι η κινεζική γλώσσα είναι η πιο πολύπλοκη γλώσσα για εκμάθηση και είναι η αγαπημένη του. Είναι ο μόνος μεταφραστής της Επιτροπής στον οποίο έχουν εμπιστευθεί την μετάφραση απόρρητων κινεζικών εγγράφων.

Εμπνευσμένος από τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη, άρχισε να μαθαίνει ξένες γλώσσες σε νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε να μελετά αγγλικά στην ηλικία των πέντε όταν μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του, γερμανικά στα επτά, ιταλικά στα 10, ρωσικά στα 13, σουαχίλι στα 14 και τουρκικά σε 16. Είχε μάθει 15 γλώσσες στην ηλικία των 20. Σπούδασε γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πριν συνεχίσει το μεταπτυχιακό του στις μεσανατολίτικες γλώσσες και πολιτισμούς στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Συνέχισε με Διδακτορικό στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το θέμα της διατριβής του στο Χάρβαρντ ήταν ένα κείμενο του Ζαρατούστρα γραμμένο στα αβεστικά, μια μορφή της παλαιάς ιρανικής γλώσσας.


Πηγή πληροφοριών: el.wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: