Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Εμένα με λένε Καραγκιόζη
Σκοπός του Προγράμματος ήταν να έρθουν οι μαθητές κοντά στην παράδοση, παίρνοντας παράλληλα γνώσεις για το θέατρο σκιών, την ιστορία και την τεχνική του και να αναπτύξουν τη φαντασία τους, αλλά και πνεύμα συνεργασίας και δημιουργικότητας.ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΤο Πρόγραμμα ξεκίνησε με την ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας της Α΄  τάξης «Μια παράσταση στην πλατεία» και με το μάθημα «Θέατρο Σκιών». Κατά την επεξεργασία του μαθήματος αποδείχτηκε ότι κανένα παιδί δεν ήξερε τι ακριβώς σημαίνει "θέατρο Σκιών" και κανένα δεν αναγνώρισε το όνομα του Σπαθάρη. Αφού προγραμματίστηκε μια παράσταση στο σχολείο του Πατρινού καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Μακρή, εξηγήθηκε στους μαθητές με απλά λόγια τι είναι θέατρο σκιών και ποιος λέγεται καραγκιοζοπαίχτης.
Με την παράσταση του Κώστα Μακρή αποδείχτηκε ότι τα παιδιά πίστευαν ότι οι καραγκιοζοπαίχτες πίσω από το πανί ήταν όσες και οι φιγούρες που εμφανίστηκαν μπροστάστο πανί. Μετά το τέλος της παράστασης μιλώντας με τον καραγκιοζοπαίχτη αντιλήφθηκαν την πραγματικότητα ότι δηλαδή ένας είναι  ο "ηθοποιός" και απλώς αλλάζει τη φωνή του ανάλογα με τις ανάγκες του έργου. Επίσης επισκέφθηκαν την πίσω πλευρά του μπερντέ και κατάλαβαν ότι το μυστικό είναι ο καλός φωτισμός.


Στο δεύτερο στάδιο του Προγράμματος οι μαθητές γνώρισαν τους ήρωες του θΦτιάχνοντας αφίσεςεάτρου σκιών, τα χαρακτηριστικά τους και τους χαρακτήρες τους. Έμαθαν την ιστορία του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη, κατασκεύασαν τις φιγούρες τους, αλλά και των υπόλοιπων της παρέας τους, δραματοποίησαν τα μαθήματα του βιβλίου "Μύτη σαν σαλάμι" και "Μήλα και καμήλα" και έφτιαξαν μικρά σκετσάκια που τα έπαιξαν με τις δικές τους χειροποίητες φιγούρες.


Στο τρίτο στάδιο του Προγράμματος τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με διάσημους καραγκιοζοπαίχτες. Εκτός από τον Κώστα Μακρή και το Νίκο Φραγκόπουλο (του οποίου παράσταση έτυχε και είδαν αργότερα εκτός προγράμματος) που τους γνώρισαν από κΚολλώντας παντού τις αφίσες τους για τη δική τους παράστασηοντά, έμαθαν για τον Πατρινό Μίμαρο, τον πρώτο Έλληνα καραγκιοζοπαίχτη, για το Γιάνναρο, τον Αντώνη Μόλλα, τους Σπαθάρηδες. Έμαθαν πού δίνονταν οι πρώτες παραστάσεις πριν από πάρα πολλά χρόνια και ποια ταλέντα πρέπει να διαθέτει ένας καλός καραγκιοζοπαίχτης (υποκριτική, ζωγραφική, τραγούδι, σενάριο)


Στο τέταρτο στάδιο του Προγράμματος αποφασίστηκε να δώσουν οι μαθητές τη δική τους παράσταση με τίτλο "Ο Καραγκιόζης δάσκαλος" τη μια χρονιά και "Ο Καραγκιόζης γιατρός" την άλλη χρονιά. Τα σενάρια γράφτηκαν από τη δασκάλα και μοιράστηκαν στα παιδιά ανά ζευγάρια ή ανά μικρές ομάδες. Τα παιδιά που είχαν αναλάβει την κάθε φιγούρα έκαναν τις πρόβες που έπρεπε μέχρι να μάθουν να λένε τα λόγια τους, αΆλλοι κάνουν πρόβες και άλλοι το γλεντάνελλά και να κουνάνε σωστά τις φιγούρες τους. Έγιναν αρκετές πρόβες μέχρι να καταφέρουν να συνεργαστούν μεταξύ τους τα μουσικά κομμάτια και οι φιγούρες και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά στο τέλος δικαιώθηκαν.


Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι δύο παιδιά δεν μπόρεσαν να μάθουν τα λόγια τους και δεν έγιναν καραγκιοζοπαίχτες. Έγιναν όμως το ένα "μαέστρος" αφού ανέλαβε και τα κατάφερε μια χαρά να παίζει στο κασετόφωνο τα μουσικά κομμάτια της παράστασης και το άλλο "παπαράτσι" αφού ανέλαβε να τραβήξει τις φωτογραφίες της παράστασης (έβγαλε μάλιστα 498 φωτογραφίες!!!).Επίσης τα παιδιά έφτιαξαν αφίσες για να διαφημίσουν την παράστασή τους και φυσικά προσκλήσεις για γονείς και δασκάλους.

Στο τελευταίο στάδιο οι μαθητές προχώρησαν στην παρουσίαση του Προγράμματος  σε παιδιά,  γονείς και δασκάλους που ονομάστηκε "ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ" . Η τάξη ετοιμάστηκε κατάλληλα, ο μπερντές στήθηκε και τα φώτα άναψαν. Τα παιδιά την ημέρα αυτή έδωσαν 6 παραστάσεις που τις παρακολούθησαν οι μαθητές των άλλων τμημάτων και οι γονείς και συγγενείς τους.Και οι γονείς και παππούδες ήταν εκεί κατά την Ημέρα Καραγκιόζη Η "ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ"  είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και οι μικροί καραγκιοζοπαίχτες χειροκροτήθηκαν θερμά από όλους.


Τέλος η δασκάλα έφτιαξε  dvd που περιείχαν την ιστορία του θεάτρου σκιών, τις εργασίες των παιδιών, τις φωτογραφίες τους από την πορεία του Προγράμματος και την τελική παράστασή τους κατά την ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Έγινε προβολή του dvd στο σχολείο παρουσία παιδιών και μαμάδων, όλοι θαύμασαν τους μικρούς καραγκιοζοπαίχτες και αυτοί τους εαυτούς τους και όλα πήραν από ένα dvd για ενθύμιο.

Α τάξη, 60 Δημοτικό Πάτρας, Σχολικό έτος 2009-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: