Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Η αιμοδοσία

Το θέμα αντλήθηκε από την 5η ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας και συγκεκριμένα από το κείμενο του Ανθολογίου «Η αιμοδοσία», το οποίο είναι απόσπασμα από το βιβλίο της Λ. Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου «Σπίτι για πέντε». Αυτό το σχέδιο εργασίας έκλεισε το Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής που δούλεψαν οι μαθητές στην Γ΄ τάξη καθώς ασχολείται με την ανθρώπινη προσφορά στα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων και όχι μόνο. Οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες.


Διάρκεια περίπου 12 ώρες.


Ορισμοί

►Βρείτε στο λεξικό και γράψτε τι σημαίνει η λέξη «αιμοδοσία – αιμοδότης - αιμοληψία». Βρείτε τα συνθετικά και την οικογένεια της λέξης. Γράψτε μία σχετική παράγραφο. Σημειώστε άλλες λέξεις που έχουν σχέση μ’ αυτήν κατά τη διάρκεια της Φιλαναγνωσίας (εργασία σε διαρκή εξέλιξη)►Βρείτε στο λεξικό και γράψτε τι σημαίνει η λέξη «εθελοντής – εθελόντρια - εθελοντικός». Γράψτε μία σχετική παράγραφο.


Η πράξη της αιμοδοσίας


►Είναι απαραίτητη η αιμοδοσία; Γιατί; Γράψτε ένα σύνθημα που να δείχνει την αναγκαιότητα της.

►Ομάδες αίματος. Έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο αίμα; Τι είναι πολύ σημαντικό; Πόσες ομάδες αίματος υπάρχουν; Ποιες είναι αυτές;

Κόψτε και κολλήστε τη σχετική εικόνα.

►Ερευνήστε: Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος αιμοδότης; Πόσα χρήματα απαιτούνται; Ποιοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα;

►Τι πρέπει να κάνει ο αιμοδότης πριν και μετά την αιμοδοσία;

►Γράψτε και εικονογραφήστε τους κανόνες του σωστού αιμοδότη.

►Η πράξη της αιμοδοσίας: http://www.youtube.com/watch?v=mLmMadglw2g Κάθε πότε μπορούμε να δίνουμε αίμα; Πόσο αίμα δίνουμε;

►Ερευνήστε: Πού μπορούμε να δώσουμε αίμα;

►Πού πηγαίνει το αίμα που δίνουμε και ποιος το χρησιμοποιεί; Είναι το αίμα για όλους ή για μερικούς μόνο;

►Επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών


►Φτιάξτε διαφημίσεις.


Επίσκεψη σε χώρο αιμοληψίας


Συζήτηση με γιατρό


Συζήτηση με αιμοδότη


Σύνθεση εργασιών


Παρουσίαση εργασιών

Η παρουσίαση των εργασιών των παιδιών έχει δημιουργηθεί με το online πρόγραμμα Prezi ΕΔΩ. Ξεκινήστε πατώντας το σπιτάκι. Για να διαβάσετε τα κείμενα απλώς πατήστε τα βελάκια. Αν πατήσετε το σπιτάκι θα επιστρέψετε στην αρχή. Μπορείτε να χειριστείτε την παρουσίαση και με τα βελάκια δεξιά αριστερά στο πληκτρολόγιό σας. Mε τη ροδέλα του ποντικιού μπορείτε να πλησιάσετε όσο θέλετε. Αν ξαναπατήσετε το βελάκι εμπρός ή πίσω θα βρεθείτε εκεί που ήσασταν πριν.

Δ2 τάξη, 60 Δημοτικό Πάτρας, Σχολικό έτος 2014-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: