Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Δασκάλα Ρομά πρότυπο για τα παιδιά


«Αρχικά ήθελα να περάσω Νομική, για λίγα μόρια όμως δεν την έπιασα και έτσι πέρασα στη δεύτερη επιλογή που είχα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, με ειδικότητα στην Ειδική Αγωγή. Εδώ και πέντε χρόνια εργάζομαι ως αναπληρώτρια δασκάλα σε Δημοτικό Σχολείο. Μπορεί η Νομική να ήταν τότε η πρώτη μου επιλογή, αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι το να ασχοληθώ με την εκπαίδευση ήταν καλύτερο για εμένα. Ήταν αυτό που μου άνοιξε το μυαλό. Ήμουν γι’ αυτό, έπρεπε να ασχοληθώ με την ειδική αγωγή, να γίνω δασκάλα για να πετύχω ό,τι προσπαθούσα τα προηγούμενα χρόνια», λέει η δασκάλα Βιβή Βιλανάκη.

Η Βιβή Βιλανάκη αποτελεί ένα πρότυπο, ένα παράδειγμα ότι το σχολείο προσφέρει ευκαιρίες για όλα τα παιδιά. Αποδεικνύει ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή που συνεχίζει το σχολείο, σπουδάζει, εργάζεται, προσφέρει. Πρόσφατα της έγινε πρόταση να ασχοληθεί με την εκπαίδευση Ρομά στη Θεσσαλονίκη, αλλά της κεντρίζει το ενδιαφέρον και η πολιτική. Ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό της στις Πολιτικές Επιστήμες λέει ότι θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά για να προωθήσει ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση των Ρομά.

Η κ. Βιλανάκη υποστηρίζει ότι «είναι ευθύνη συνολικά της κοινωνίας. Μπορεί να φταίνε οι Ρομά όταν θέλουν να παντρέψουν τα παιδιά τους μικρά και ειδικά τα κορίτσια, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, φταίει και η κοινωνία η οποία δεν έχει ασχοληθεί όπως θα έπρεπε να έχει κάνει. Θα έπρεπε να στηρίζει αυτά τα παιδιά, να τους δίνει ευκαιρίες για να δείξουν τι μπορούν να καταφέρουν. Κανείς δεν το έχει κάνει. Είναι παραμελημένα. Θα μπορούσε ενδεικτικά να βοηθά στην Ανώτατη Εκπαίδευση των παιδιών, να στηρίζει τις οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα και να δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο πρότυπα και για τα υπόλοιπα παιδιά. Να δείχνει τις προοπτικές και τις επιλογές που ανοίγονται μέσα από την εκπαίδευση. Είναι πανέξυπνα παιδιά, απλά χρειάζονται μια ώθηση».

Η ίδια συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να μορφώνονται παράλληλα με τα παιδιά και οι γονείς Ρομά. «Είναι ένας τρόπος για να γνωρίζουν οι γονείς καλύτερα το περιβάλλον όπου θα εμπιστευτούν το παιδί τους. Τους δρόμους που θα του ανοιχτούν μέσα από την εκπαίδευση. Αν δεν του δείξεις το δρόμο πως θα έχει αποτέλεσμα; Είναι σαν να παίρνεις ένα παιδί από τη ζούγκλα. Δεν μπορείς να το δαμάσεις αν δεν του δείξεις τον τρόπο. Τελευταία όμως τα δείγματα που έχουμε είναι θετικά. Θεωρώ ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο έχει ανέβει και σε αυτό βοήθησε η τεχνολογία. Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως είναι το facebook που θέλουν να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο, αποτέλεσαν κίνητρο για να συνεχίσουν το σχολείο. Δεν υπάρχει παιδί σήμερα που να μην ξέρει να διαβάζει», σημειώνει.


Μάθετε περισσότερα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: