Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Πώς παράγεται το αγελαδινό γάλα;

Όλα τα θηλαστικά παράγουν γάλα για έναν λόγο: για να θηλάσουν τα μωρά τους. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται και οι αγελάδες παράγουν συνέχεια γάλα; 

Στις σύγχρονες φάρμες μια αγελάδα μετά από μια 9μηνη κύηση γεννά το μωρό της, το οποίο απομακρύνεται άμεσα από τη μάνα του. Το γάλα λοιπόν που προορίζεται γι΄αυτό το πίνουν οι άνθρωποι. Η αγελάδα συνεχίζει να αρμέγεται για όσο έχει γάλα. Μόλις σταματήσει να παράγει γάλα, την αφήνουν περίπου ένα μήνα να ξεκουραστεί και αμέσως την υποβάλλουν σε τεχνητή γονιμοποίηση. Έτσι για τα επόμενα 4-6 η αγελάδα βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και γέννας, ώσπου παύει να είναι αποδοτική και στέλνεται στο σφαγείο. Τα αρσενικά μοσχαράκια που γεννά αυτά τα χρόνια δεν πίνουν ποτέ το γάλα της μάνας τους, τρέφονται με υποκατάστατα και ορούς και σφαγιάζονται πριν γίνουν καν ενός έτους ως «μοσχαράκια γάλακτος». Τα θηλυκά στέλνονται φυσικά να καλύψουν θέσεις άλλων γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Και δεν είναι μόνο αυτά.

Οι αγελάδες είναι ζώα έξυπνα και ευαίσθητα και μάλιστα ο αποχωρισμός του μωρού τους είναι επίπονος και τις κάνει να κλαίνε και να το αναζητούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη φύση οι αγελάδες φροντίζουν τα μωρά τους για 2 χρόνια!

Το γάλα που παράγει σήμερα μια αγελάδα είναι 35-50 λίτρα την ημέρα, δηλαδή 10 φορές πάνω από το φυσιολογικό. Η αφύσικη αυτό ποσότητα και το μεγάλο βάρος των μαστών προκαλεί επώδυνα σκισίματα στους συνδέσμους των μαστών της και έντονα προβλήματα στα πόδια της. Η μηχανή αρμέγματος μολύνει τους μαστούς και προκαλεί σοβαρές και επώδυνες μαστίτιδες, με αποτέλεσμα να της χορηγούν ορμόνες και αντιβιοτικά.

Όλα αυτά είναι αποδεκτά από τη βιομηχανία γάλακτος και νόμιμα.

Και το γάλα που φτάνει τελικά στο ποτήρι μας;

Αν σκεφτείτε ότι το γάλα βρίσκεται στις περισσότερες τροφές και φαγητά που τρώμε, μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι απαραίτητο να μη μας κάνει τουλάχιστον κακό. Τώρα αν σκεφτείτε επίσης ότι το αγελαδινό γάλα προορίζεται από τη φύση να θρέψει μοσχαράκια και όχι ανθρώπους, ότι απαγορεύεται να δίνουμε γάλα στα μωρά κάτω του ενάμισι έτους και ότι «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», ίσως να πρέπει ο καθένας να κάνει μια έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό και να σκεφτεί διπλά και τριπλά για το ποιο και πόσο γάλα μπορεί να καταναλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: