Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Το σχολείο που λαμβάνει για δίδακτρα σκουπίδια

Το Akshar Foundation , σχολείο που βρίσκεται στο ινδικό χωριό Pamohi στο Guwahati της Ινδίας, δέχεται πλαστικά απόβλητα από τα νοικοκυριά της περιοχής τρέχοντας ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που επιτρέπει στους μαθητές να συμμετέχουν στη συλλογή και τον διαχωρισμό των απορριμμάτων και να πληρώνουν έτσι τα δίδακτρά τους. Η ιδέα είναι το σχολείο να εκπαιδεύσει τους μαθητές να ζήσουν μια φιλική προς το περιβάλλον ζωή.


Κάθε εβδομάδα οι μαθητές που φοιτούν στο σχολείο του Akshar υποχρεούνται να συγκεντρώνουν και να «πληρώνουν» για τις τάξεις τους χρησιμοποιώντας τσάντες παντοπωλείων γεμισμένεςμε τουλάχιστον 25 πλαστικά απορρίμματα που συλλέγουν από τα σπίτια και τις κοινότητές τους.

Η Parmita Sharma και ο Mazin Mukhtar ίδρυσαν το σχολείο το 2016 με σκοπό να εκπαιδεύσουν τους μαθητές να κερδίζουν τα προς το ζην , ωστόσο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές σχολικές μεθόδους, το Ίδρυμα Ashkar προσφέρει μη συμβατική εκπαίδευση που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητά τους. Χωρίς δέσμευση από ένα σταθερό πρόγραμμα, οι μαθητές είναι σε θέση να βελτιώσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και τα ταλέντα με το δικό τους ρυθμό και αρκετές από τις σχολικές ώρες τις χρησιμοποιούν για να διδάξουν ο ένας τον άλλον, οι μεγαλύτεροι τους μικρότερους.

Το ζευγάρι που ήταν υπεύθυνο για το μικρό σχολείο, εμπνεύστηκε για να ξεκινήσουν την πρωτοβουλία, όταν είδαν τους μαθητές τους να αναγκάζονται να υπομείνουν την ακάθαρτη μυρωδιά της καύσης πλαστικών ουσιών στις αίθουσες διδασκαλίας τους. Με την εφαρμογή του προγράμματος, λύθηκαν θέματα διάθεσης απορριμμάτων στο μικρό χωριό και ενθαρρύνθηκαν περισσότεροι μαθητές να συμμετάσχουν στο σχολείο. Και αντί να τίθεται σε κίνδυνο η ατμόσφαιρα και η υγεία των μαθητών, το πλαστικό συλλέγεται και ανακυκλώνεται στο κέντρο ανακύκλωσης του σχολείου. Το σχολείο πλέον ανακυκλώνει τα σκουπίδια σε Ecobricks
συμπιέζοντας περίπου 40 κομμάτια σκουπιδιών σε ένα ενιαίο πλαστικό μπουκάλι. Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι μαθητές του σχολείου μπορούν να εργάζονται με μερική απασχόληση στο κέντρο ανακύκλωσης ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος.


Σύμφωνα με τον Forbes , στο σχολείο φιλοξενούνται σήμερα περισσότεροι από 100 μαθητές ηλικίας 4 έως 15 ετών. Δεδομένου ότι το δημιουργικό πρόγραμμα του σχολείου έχει προσελκύσει όλο και περισσότερους σπουδαστές να εγγραφούν, οι Mukhtar και Sarma σχεδιάζουν να δουλέψουν στο Ίδρυμα Akshar για να ανοίξουν άλλα 100 σχολεία την επόμενη πενταετία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: