Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Υποχρεωτικά μαθήματα διαζυγίου για τους γονείς ανηλίκων που θέλουν να χωρίσουν

Φυσικά η είδηση δεν αφορά τους Έλληνες γονείς που τα ξέρουν όλα και δε χρειάζονται επιμόρφωση. Αφορά τους Δανούς οι οποίοι άκουσον άκουσον μπορούσαν να χωρίσουν μέσω διαδικτύου, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν κάποια περίοδο περισυλλογής ή να παρουσιαστούν στο δικαστήριο. Ωστόσο, πλέον αυτό το οπισθοδρομικό κράτος, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες του, θεωρούν ότι οι γονείς ανηλίκων που θέλουν να πάρουν διαζύγιο πρέπει να παρακολουθούν μια ενότητα μαθημάτων, η οποία θα διατίθεται δωρεάν, με στόχο να λειτουργήσει ως «οδηγός» στη νέα ζωή με τα παιδιά τους. Όποιος δεν το κάνει, θα παραμένει παντρεμένος.


Τα μαθήματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Συνεργασία μετά το διαζύγιο», μια πλατφόρμα που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στην οποία θα έχουν δωρεάν πρόσβαση και τα ανύπαντρα ζευγάρια που έχουν παιδιά, μέσω ενός απλού αιτήματος. Επισημαίνεται ότι το 54% των παιδιών στη Δανία γεννιούνται εκτός γάμου.

Το πρόγραμμα διατίθεται μέσω υπολογιστή, αλλά και υπό τη μορφή εφαρμογής, και περιλαμβάνει 17 ενότητες, οι οποίες προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις για διάφορες καταστάσεις, όπως η διοργάνωση των πάρτι γενεθλίων των παιδιών ή οι σχολικές εκδρομές.

Το 2018 στη Δανία δόθηκαν σχεδόν 15.000 διαζύγια, δηλαδή για το 46,5% των γάμων, ποσοστό που το 1980 ανερχόταν σε 85%. Η ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί πρωταρχική αρετή στη χώρα, ενώ οι γονείς έχουν ίσο ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών τους. Μάλιστα, στην περίπτωση χωρισμού όλο και πιο συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν από κοινού την επιμέλεια, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου αναλύσεων και ερευνών του κράτους πρόνοιας (VIVE) οι περιπτώσεις αυτές διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, περνώντας από 16% το 2009 στο ένα τρίτο το 2018.

Ωστόσο, η κοινωνία των πολιτών ζητεί περισσότερη ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη, γι' αυτό και θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό είναι χρήσιμο, κυρίως όταν δεν υπάρχουν πολύ αυξημένα επίπεδα αντιπαράθεσης μεταξύ των γονέων.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Μάρτιν Χαλντ, επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και εκ των δημιουργών προγράμματος, τα μαθήματα «Συνεργασίας μετά το διαζύγιο» δοκιμάστηκαν σε 2.500 εθελοντές στη Δανία κατά το διάστημα 2015-2018 και είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το υποχρεωτικό μάθημα διαζυγίου είναι το μοναδικό στο είδος του και αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας συναίνεσης της πολιτικής τάξης της Δανίας, με εξαίρεση τους φιλελεύθερους, οι οποίοι θεωρούν ότι το κράτος δεν θα πρέπει να έχει ανάμιξη σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: