Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία δεν υπάρχει καμία απόλυτη νομική υποχρέωση για τα παιδιά να φοιτήσουν στο σχολείο ή στους γονείς τους για να τα στείλουν στο σχολείο. Τα δε σχολεία σχεδόν στο σύνολό τους είναι θρησκευτικά και το κράτος αναγνωρίζει ρητά το θρησκευτικό τους χαρακτήρα.
Φωτό
Το άρθρο 42 του Bunreacht na hÉireann (το Σύνταγμα) αναγνωρίζει ότι ο κύριος και φυσικός εκπαιδευτικός του παιδιού είναι η οικογένεια και εγγυάται το σεβασμό του δικαιώματος και του καθήκοντος των γονέων να παρέχουν, σύμφωνα με τα μέσα τους, τις θρησκευτικές, ηθικές και πνευματικές αρχές, και την κοινωνική εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι γονείς είναι ελεύθεροι να παρέχουν αυτή την εκπαίδευση στα σπίτια τους ή σε σχολεία αναγνωρισμένα ή εγκατεστημένα από το κράτος.

Η πλήρης υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ιρλανδία διαρκεί 9 χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια από 12 έως 15 ετών είναι το γυμνάσιο που ονομάζεται Junior Cycle.  Ο τομέας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνει δημοτικά σχολεία που χρηματοδοτούνται από το κράτος, ειδικά σχολεία και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία. Τα σχολεία που χρηματοδοτούνται από το κράτος περιλαμβάνουν θρησκευτικά, μη θρησκευτικά, πολυθρησκευτικά σχολεία και Gaelscoileanna (ιρλανδικά-μεσαία σχολεία). Πάντως τα περισσότερα δημόσια δημοτικά σχολεία στην Ιρλανδία είναι ενοριακά που υπάγονται σε κάποια επισκοπή και επιδοτούνται από το κράτος το οποίο αναγνωρίζει ρητά το θρησκευτικό τους χαρακτήρα. Με τον ίδιο τρόπο χρηματοδοτούνται από το κράτος και τα 


πολυθρησκευτικά σχολεία. Το κράτος πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου και το κόστος λειτουργίας. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών πληρώνονται από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων και τα σχολεία επιθεωρούνται από την Επιθεώρηση του Τμήματος.

Σχεδόν όλα τα δημοτικά σχολεία που χρηματοδοτούνται από το κράτος - σχεδόν 97% - βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εκκλησιών. Το 91,1% των σχολείων είναι ρωμαιοκαθολικά και το 5.7% είναι αγγλικανικά. Ο ιρλανδικός νόμος επιτρέπει στα σχολεία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εκκλησιών να θεωρούν τη θρησκεία τον κύριο παράγοντα εγγραφής των μαθητών. Αυτό βέβαια δημιουργεί πλέον σοβαρά προβλήματα πρόσβασης των παιδιών που οι οικογένειές τους δεν είναι καθολικοί.

Η σχολική μέρα ποικίλλει, αλλά γενικά είναι 9 π.μ. - 3 μ.μ., αν και η ημέρα μπορεί να είναι μικρότερη για τα παιδιά Junior και Senior. Το σχολείο ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και κλείνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με διάλειμμα δύο εβδομάδων στα Χριστούγεννα και βραχύτερα μεσοπρόθεσμα διαλείμματα τον Οκτώβριο, τον Φεβρουάριο και το Πάσχα. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στην ηλικία των 6 ετών, αλλά επειδή οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν ήδη από την ηλικία των 4 ετών, συνήθως αυτή θεωρείται η ηλικία στην οποία αρχίζουν τη φοίτηση στο σχολείο. Κανονικά, το σύστημα των National Schools (δημόσια δημοτικά σχολεία) δεν καλύπτει συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη.

Όλα τα δημοτικά σχολεία υποχρεούνται να δημοσιεύουν ένα σχολικό σχέδιο που περιγράφει το ήθος, την πολιτική εισδοχής και τους στόχους τους. Η πολιτική εισδοχής των περισσότερων δημοτικών σχολείων είναι αρκετά απλή - δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά από την περιοχή τους. Τα προβλήματα εισδοχής μπορεί να προκύψουν σε περιοχές όπου το σχολείο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιπλέον αριθμούς.

Όλη η υποχρεωτική εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν. Εκτός από τη δωρεάν εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας χορηγεί ορισμένες οικονομικές ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης: μεταφορά στο σχολείο, βιβλία και στολές. Οι ενορίες καταβάλλουν για κάθε παιδί ένα ποσό στο National School στο οποίο φοιτεί το παιδί, ακόμη και αν το σχολείο ευρίσκεται εκτός της ενορίας. Πολλά από τα National Schools κρίνουν απαραίτητο να συγκεντρώσουν συμπληρωματικούς πόρους για την κάλυψη των δαπανών διαχείρισης του σχολείου. Γι΄αυτό ζητούν εθελοντική συνεισφορά των γονέων είτε υπό χρηματική μορφή είτε υπό μορφή εργασίας στο σχολείο.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων της Ιρλανδίας προσδιορίζει τα μειονεκτούντα σχολεία και εφαρμόζει συστήματα για την παροχή πρόσθετης βοήθειας σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η παροχή βοήθειας περιλαμβάνει αποζημίωση για σχολικά ρούχα και υποδήματα, βοήθεια για την αγορά σχολικών βιβλίων (που διαχειρίζονται οι διευθυντές σχολείων), απαλλαγή από τα τέλη εξέτασης για τις εξετάσεις κλπ.

Το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται στις ακόλουθες βασικές περιοχές:

Γλώσσα - Ιρλανδικά και Αγγλικά
Μαθηματικά
Κοινωνική, Περιβαλλοντική και Επιστημονική Εκπαίδευση
Εκπαίδευση Τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των Εικαστικών Τεχνών, της Μουσικής και του Δράματος
Φυσική αγωγή
Κοινωνική, Προσωπική και Εκπαίδευση Υγείας.

Σε όλα τα National Schools διδάσκονται δύο γλώσσες, τα ιρλανδικά και τα αγγλικά. Οι άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες δεν είναι
υποχρεωτικές στο δημοτικό σχολείο, αλλά ορισμένα National Schools παρέχουν τη δυνατότητα εκμάθησης μιας ευρωπαϊκής
γλώσσας (συνήθως της γαλλικής) μετά το σχολικό πρόγραμμα και συνήθως επί καταβολή χρημάτων εκ μέρους των γονέων.

Οι διδάσκαλοι των National Schools εκτιμούν οι ίδιοι τις επιδόσεις των μαθητών, είτε με τυποποιημένες εξετάσεις
είτε με δικό τους τρόπο εξέτασης. Οι περισσότερες τάξεις έχουν εξετάσεις στο τέλος του έτους και οι έλεγχοι αποστέλλονται
στους γονείς. Οι περισσότεροι μαθητές προάγονται στην επόμενη τάξη στο τέλος κάθε έτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις,
ένας μαθητής μπορεί να επαναλάβει την τάξη, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Δεν υπάρχουν επίσημες εξετάσεις στο τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάθε δάσκαλος συμπληρώνει στο τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ένα επίσημο έλεγχο για κάθε μαθητή.

Πληροφορίες από: dasta.cs.teicrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: