Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Το υποχρεωτικό μάθημα Klassens Tid

Στη Δανία, ένα κράτος που έχει ψηφιστεί επανειλημμένως ως το πιο ευτυχισμένο μέρος στον κόσμο, τα παιδιά διδάσκονται για την ενσυναίσθηση από νεαρή ηλικία τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου. Στο δανικό εκπαιδευτικό σύστημα, η ενσυναίσθηση θεωρείται τόσο σημαντική όσο και η διδασκαλία των μαθηματικών και της γλώσσας και εντάσσεται στο σχολικό πρόγραμμα από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο με ένα μάθημα το οποίο λέγεται Klassens Tid (ώρα της τάξης). Μάθετε περισσότερα....


Στο Klassens Tid, που διδάσκεται μία φορά την εβδομάδα, οι μαθητές μιλούν για τα προβλήματά τους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο στόχος της ώρας αυτής είναι να δημιουργηθεί μια ασφαλής και ζεστή ατμόσφαιρα όπου όλοι νιώθουν άνετα και φιλικά και μιλούν για τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν. Όλη μαζί η τάξη προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Αυτά θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα μεταξύ δύο μαθητών ή μιας ομάδας, ζήτημα σχολικού εκφοβισμού ή ακόμα και κάτι άσχετο με το σχολείο. 

Κατά τη διάρκεια της Ώρας της τάξης, ο δάσκαλος αναδεικνύει τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει ο ίδιος παρατηρήσει, εκτός από αυτά που οι μαθητές αναφέρουν. Το σημαντικό στη διαδικασία είναι ότι όλοι ακούγονται. Με αυτόν τον τρόπο, βρίσκουν όλοι μαζί μια λύση που βασίζεται στην πραγματική ακρόαση και την πραγματική κατανόηση, πράγμα που βοηθά στην κοινωνική σύνδεση. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν η ώρα 


αφιερώνεται απλά στο να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την παρέα ο ένας τους άλλου.  

Για το συγκεκριμένο μάθημα μάλιστα τα παιδιά μαγειρεύουν ένα ειδικό κέικ, το οποίο τρώνε όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Πρόκειται για ένα απλό κέικ που οι μαθητές αναλαμβάνουν και ψήνουν κάθε εβδομάδα ειδικά για την περίσταση. Το "κέικ της κλασσικής ώρας" όπως λέγεται, είναι ένα τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της δανικής κουλτούρας που έχει και τη δική του  συνταγή.

Στα σχολεία της Δανίας στα πλαίσια του μαθήματος αυτού προωθείται συστηματικά το αγκάλιασμα και τα παιδιά παροτρύνονται να αγκαλιάζονται όσο περισσότερο γίνεται, αφού θεωρούν ότι η αγκαλιά βοηθά στην αύξηση της ενσυναίσθησης και της ευτυχίας. 

Η ευτυχία είναι μια περίπλοκη ιδέα, οπότε ίσως η «επιτυχία» του Klassens Tid είναι ότι αναγνωρίζει ότι η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα και όχι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την προώθηση επιτυχημένων ηγετών, επιχειρηματιών, στελεχών και επιχειρήσεων. Μειώνει τον εκφοβισμό, αυξάνει την ικανότητά του να συγχωρεί κανείς και βελτιώνει σημαντικά τις σχέσεις και την κοινωνική συνοχή. 

Οι Δανοί είναι πεπεισμένοι, και κάτι μου λέει ότι έχουν δίκιο, ότι τα παιδιά πρέπει να εξασκούν την ενσυναίσθηση με τον ίδιο τρόπο που εξασκούνται στα μαθηματικά ή στο ποδόσφαιρο και διδάσκουν το μάθημα αυτό με ευλάβεια. Οι δάσκαλοι μάλιστα θεωρούν το  Klassens Tid κορυφαία στιγμή της εβδομάδας.

Πηγές: salon.comqz.com,  youreduaction.it

Δεν υπάρχουν σχόλια: