Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Μάθημα σχολείου του Λουξεμβούργου η δράση πολιτών της Κατερίνης


Άκου να δεις τώρα! Στην Κατερίνη εδώ και δέκα περίπου χρόνια δραστηριοποιείται μια εθελοντική ομάδα πολιτών της οποίας η λειτουργία και οι δράσεις θα διδάσκονται όχι σε κάποιο ελληνικό σχολείο, αλλά στο αρχαιότερο σχολείο του Λουξεμβούργου, το Athené Luxemburg, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει οι περισσότεροι διακεκριμένοι επιστήμονες και πολιτικοί της χώρας! Το συγκεκριμένο σχολείο με απόφαση της σχολικής επιτροπής του από το σχολικό έτος 2018-2019, θα διδάσκει στους μαθητές του τις δράσεις της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας στα πλαίσια  προγράμματος σπουδών με βασικό αντικείμενο τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.

Στους μαθητές και στις μαθήτριες θα διδάσκονται οι δράσεις της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου» όπως το «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος», οι αγορές «Χωρίς μεσάζοντες», το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου», η λειτουργία του «Κοινωνικού Φαρμακείου» και ιδιαίτερα η αξιοποίηση ενός κρατικού κτιρίου, του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, το οποίο ενώ ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, σήμερα λειτουργεί ως εναλλακτικό κέντρο πολιτισμού, γραμμάτων και ανθρωπιάς στην πόλη της Κατερίνης.

«Οι ενεργοί πολίτες του Ν. Πιερίας αποτελούν πρότυπο αυτοοργάνωσης πολιτών για τους εκπαιδευτικούς του σχολικού μας συγκροτήματος. Θεωρούμε πως οι μαθήτριες και οι μαθητές της 3ης Γυμνασίου αξίζει να διδαχτούν όλα όσα έχει καταφέρει αυτή η μικρή ομάδα πολιτών, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, τα τελευταία 10 χρόνια και ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου κ. Joseph Salentiny.

Μόλις διάβασα κι εγώ την είδηση ανέτρεξα αμέσως στην ιστοσελίδα της ομάδας για να μάθω περισσότερα. Σας παραθέτω μερικά μόνο από εκείνα που διάβασα και με εντυπωσίασαν:

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων.

Μέσα από επιλεγμένες δράσεις, ενώνουν τις δυνάμεις τους, και υπερασπίζονται το περιβάλλον, την ποιότητα του βιοτικού επιπέδου, την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, επηρεάζουν όμως την ποιότητα της ζωής και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Τα μέλη της ομάδας αγωνίζονται να χτίσουν μια κοινωνία, η οποία θα αποκλείει κάθε είδος φυλετικής ή εθνικής διάκρισης. Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, περιορισμούς ή προτιμήσεις με βάση τη φυλή, το χρώμα, την καταγωγή ή την εθνική προέλευση.

Η ΕΟΔνΠ έχει μηδενικό budget,  αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους. Στις συντονιστικές επιτροπές της δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν πολίτες που αναπτύσσουν ενεργό δράση σε κομματικούς μηχανισμούς,  πολιτευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστές και πολιτικά πρόσωπα.

Όλες οι δράσεις της ΕΟΔνΠ «στεγάζονται» στον ιστότοπο  www.otoposmou.gr από όπου και πήρα τις πληροφορίες για το άρθρο αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: