Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Κατασκευή ηλιακού ρολογιού

Μια ωραία και εύκολη κατασκευή που μπορείτε να την κάνετε μαζί με τα παιδιά σας ή να δώσετε οδηγίες ώστε να την ολοκληρώσουν μόνοι τους οι μαθητές σας. 

Φροντίστε ώστε η κατασκευή του ρολογιού να γίνει ηλιόλουστη ημέρα. Λίγο πριν τις 12:00 πάρτε ένα χάρτινο πιάτο και με τη μύτη ενός στυλό ανοίξτε στη μέση τρύπα και βάλτε το καλαμάκι. Στην περίμετρο του πιάτου τραβήξτε μια κάθετη γραμμούλα και ονομάστε την 12. Βγείτε έξω στον ήλιο, τοποθετήστε το πιάτο σε ένα τραπέζι ή στο δάπεδο (κάπου που το βλέπει ο ήλιος) και όταν η ώρα θα είναι ακριβώς 12:00 γυρίστε το πιάτο με τέτοιο τρόπο, ώστε η σκιά του καλαμακιού να πέφτει πάνω στη γραμμή που είχατε ονομάσει 12. Με έναν μαρκαδόρο τραβήξτε μια γραμμή στο τραπέζι ή στο δάπεδο στη θέση που υπάρχει και η γραμμή του του 12 στο πιάτο. Μην ξανακουνήσετε το πιάτο. Όταν η ώρα πάει 13:00, σημαδέψτε με μια γραμμούλα το πιάτο και γράψρε 1. Όταν η ώρα πάει 14:00 σημαδέψτε την επόμενη γραμμή κοκ. 

Την επόμενη μέρα, αφού τοποθετήσετε σωστά το πιάτο ξεκινήστε να σημαδεύετε στις 8:00, 9:00 κλπ., ή από όποια ώρα ξεκινά να πέφτει ο ήλιος στο μπαλκόνι σας. 
Όταν το παιδί θα βγάζει το ηλιακό του ρολόι στον ήλιο θα το τοποθετεί με τέτοιον τρόπο ώστε η γραμμούλα του 12 στο πιάτο και η γραμμούλα του 12 στο πάτωμα να αγγίζονται. Έτσι το πιάτο θα προσανατολίζεται σωστά και το ρολόι θα λέει τη σωστή ώρα. 

Πηγή: http://www.nwf.org/kids/family-fun/crafts/sundial.aspx
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: