Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ο νέος «πόλεμος» στον πλανήτη για την άμμο

Η άμμος μετά το νερό είναι ο δεύτερος φυσικός πόρος που καταναλώνεται πιο συχνά από τους ανθρώπους και το καταλαβαίνει κανείς αυτό αν σκεφτεί για ποιους λόγους χρησιμοποιείται. Πωλείται πλέον στη μαύρη αγορά και μη βιαστείτε να απορήσετε λέγοντας ότι υπάρχει ολόκληρη Σαχάρα, βρε!
Η άμμος λοιπόν είναι ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιείται για το τσιμέντο και την κατασκευή των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Κτίρια, γραφεία και σπίτια κατασκευάζονται με άμμο. Το ίδιο και οι δρόμοι, καθώς η άσφαλτος περιέχει μεγάλες ποσότητες άμμου. Το γυαλί από τα παράθυρα των σπιτιών ακόμη και η οθόνη των έξυπνων κινητών τηλεφώνων κατασκευάζεται από άμμο. 

Ο πλανήτης είναι γεμάτος με άμμο που βρίσκεται σε τεράστιες ερήμους από την Σαχάρα μέχρι την Αριζόνα και σε παραλίες από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα. Ωστόσο, ο πλανήτης δεν μπορεί να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες σε άμμο. Πως γίνεται αυτό; Το πρόβλημα είναι το είδος της άμμου που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Η άμμος της ερήμου είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστη.

Ο μεγαλύτερος όγκος άμμου που χρειαζόμαστε για το σκυρόδεμα πρέπει να είναι σε συγκεκριμένο μέγεθος και η άμμος της ερήμου έχει λάθος σχήμα. Οι κόκκοι της είναι πολύ λείοι και στρογγυλεμένοι για να φτιάξουν ένα σταθερό σκυρόδεμα. Κάθε χρόνο ο πλανήτης χρειάζεται περίπου 50 δισ. τόνους σε άμμο και χαλίκι και για να βρεθεί αυτή η ποσότητα πρέπει να προκληθούν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.  

Η άμμος που χρειάζεται η ανθρωπότητα βρίσκεται κυρίως σε όχθες ποταμών, σε λίμνες και ακτές. Η ζήτηση αυτής της άμμου είναι τόσο μεγάλη στον πλανήτη που ολόκληρες όχθες και παραλίες μένουν χωρίς άμμο. Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι τα κυκλώματα χρησιμοποιούν ακόμη και παιδιά ως σκλάβους για να μαζεύουν άμμο. 

Περισσότερα: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: