Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Τα δημόσια σχολεία του Τόκιο θα σταματήσουν μάλλον να αναγκάζουν τους μαθητές να βάφουν τα μαλλιά τους μαύρα

Ότι η Ιαπωνία είναι ένας άλλος παράξενος ίσως κόσμος για μας, είναι νομίζω γνωστό. Διαβάζοντας το japantoday.com ανακάλυψα ότι τα δημόσια σχολεία αναγκάζουν σε κάποιες περιπτώσεις τους μαθητές τους να βάφουν τα μαλλιά τους μαύρα!!!! Άλλο και τούτο....
Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιαπωνία υποχρεούνται να φορούν στολές, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ιαπωνικά σχολεία τείνουν να έχουν πολλούς άλλους κανόνες που διέπουν την προσωπική εμφάνιση των μαθητών. Ένας που έχει προκαλέσει πολλές διαμάχες τα τελευταία χρόνια είναι η απαίτηση από κάποια σχολεία ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν μαύρα μαλλιά.

Ο φαινομενικός λόγος για τον κανόνα είναι ότι σχεδόν όλοι οι Ιάπωνες έχουν φυσικά μαύρα μαλλιά, οπότε όσοι έχουν μαλλιά διαφορετικού χρώματος έχουν επιλέξει να τα βάψουν. Αυτό θεωρείται ως απόσπαση της προσοχής ή  και έλλειψη σοβαρότητας σύμφωνα με τις ορθόδοξες ιαπωνικές αξίες και επομένως αντιπαραγωγικό στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη των μαθητών.

Ωστόσο, ένα περιστατικό το 2017 πυροδότησε μια μεγάλη σχετική συζήτηση. Σπανίως βέβαια, αλλά κάποιοι Ιάπωνες γεννιούνται με φυσικά καστανά μαλλιά. Σε αυτήν την περίπτωση βρισκόταν μια μαθήτρια γυμνασίου της Οσάκα, που αναγκάστηκε τελικά να βάψει τα φυσικά καστανά μαλλιά της μαύρα, με αποτέλεσμα να βλάψει το τριχωτό της κεφαλής της. Οι γονείς στράφηκαν δικαστικά εναντίον του σχολείου με απαίτηση 2,2 εκατομμυρίων γιεν.

Ενώ η δίκη είναι ακόμα σε εξέλιξη, οι διαφωνούντες με την απαίτηση των σχολείων μάζεψαν 19.065 υπογραφές υποβάλλοντας σχετικά αναφορά και ζητώντας να απαγορευθεί στα σχολεία να ζητούν από τους μαθητές να βάφουν μαύρα τα μαλλιά τους.

Ενώ οι αναφέροντες είναι προφανώς αναστατωμένοι από τα σχολεία που απαιτούν από τους μαθητές να βαφίσουν τα μαλλιά τους μαύρα, Χιρόκι Κομαζάκη, επικεφαλής παιδιών και οικογενειακής υπεράσπισης NPO Florence,  δε ρίχνει την ευθύνη αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς. "Οι μαθητές ενθαρρύνονται να έχουν μαύρα μαλλιά ως ένα ορατό μήνυμα ότι είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν στην κοινωνία και έτσι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το προτείνουν όταν σκέφτονται τις μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης των μαθητών τους. Οι εταιρείες και η κοινωνία πρέπει επίσης να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους. "


Περισσότερα: japantoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: