Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Το σχέδιο των Φιλανδών για κλιματική ουδετερότητα


Άκου τώρα! Μετά τους Σουηδούς που έβαλαν στόχο τους την οριστική απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα  και την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος ως το 2045, οι Φιλανδοί λέει έβαλαν στόχο κι αυτοί να καταστήσουν τη χώρα τους κλιματικά ουδέτερη έως το 2035. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο θα σταματήσουν να εκπέμπουν αέρια του  θερμοκηπίου, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη και συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή που συντελείται στην εποχή μας. Πώς θα το καταφέρουν αυτό;




Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντι Ρίνε, ο οποίος σχημάτισε συμμαχία με το Κέντρο, την Αριστερά και τους Πράσινους (το κόμμα του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές του Απριλίου), δήλωσε πως έφθασε η ώρα «να επενδύσει στο μέλλον» έπειτα από τόσα χρόνια λιτότητας. Τις ανακοινώσεις έκανε ο πρόεδρος των Πρασίνων Πέκα Χααβίστο, που ανέφερε ότι το πρόγραμμα – το οποίο θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 1,23 δισ. ευρώ ετησίως και κατά 3 δισ. ευρώ επιπλέον για εφάπαξ επενδύσεις, είναι ίσως «το πιο φιλόδοξο στον κόσμο» στο ζήτημα του κλίματος.

Οι υπέρμαχοι του κλίματος χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση. «Οι άνθρωποι απαιτούν γρηγορότερες ενέργειες για το κλίμα, και αυτό είναι που θα κάνουμε» δήλωσε μιλώντας στον «Guardian» ο Σίνι Χαρκί, υπεύθυνος του φινλανδικού προγράμματος της Greenpeace Nordic: «Η οικοδόμηση της πρώτης παγκόσμιας μόνιμης κοινωνίας χωρίς ορυκτά θα απαιτήσει πολύ περισσότερα από ωραία λόγια, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που θέλουμε να ξεκινήσουμε».

Ο Χαρκί ανέφερε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βασική δασική βιομηχανία της χώρας και στη χρήση της τύρφης για ενέργεια, σε καμία περίπτωση δεν είναι τέλειο. Αλλά πρόσθεσε ότι «με την ευρεία δημόσια υποστήριξη που έχουμε τώρα για πραγματική αλλαγή οι αγώνες μπορούν να κερδηθούν».

Περισσότερα: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: