Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Στο σχολείο όπου εγγόνια είναι συμμαθητές με τις γιαγιάδες τους!


Όπως και άλλα αγροτικά σχολεία , το Daegu Elementary, στο Gangjin County της Νότιας Κορέας είδε τον αριθμό των μαθητών του να συρρικνώνεται και να μετράει πλέον μόνο 22 μαθητές, πράγμα που θα το ανάγκαζε να κλείσει τις πόρτες του για πάντα. Το σχολείο αναζήτησε εναγωνίως στα γύρω χωριά έναν μαθητή ακόμη, αλλά στάθηκε αδύνατον να βρεθεί. 
Φωτό: Chang W. Lee/The New York Times
Έτσι οι ντόπιοι πάνω στην απελπισία τους και στην προσπάθεια να σώσουν το 96χρονο σχολείο τους είχαν μία φαεινή ιδέα. Και γιατί να μην γραφτούν στο σχολείο οι ηλικιωμένοι αναλφάβητοι χωρικοί που επιθυμούν να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν;

Έτσι η κυρία Hwang και άλλες επτά γυναίκες, ηλικίας 56 έως 80 ετών, γράφτηκαν στο σχολείο και άρχισαν τα μαθήματα άμεσα. Επιπλέον έγιναν οι ηρωίδες του χωριού, αφού έσωσαν το σχολείο από βέβαιο κλείσιμο. Για τους νέους που θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή, το μέλλον της πόλης τους εξαρτάται από τη διατήρηση του σχολείου. "Ποιος θα ξεκινήσει μια οικογένεια εδώ αν δεν υπάρχει σχολείο;", σημειώνει η Noh Soon-ah, 40 ετών, ο σύζυγος της οποίας είναι ένας από τους γιους της κυρίας Hwang.
Φωτό: Chang W. Lee/The New York Times
Όσο για την κυρία Hwang; Την πρώτη μέρα του σχολείου έκλαψε όπως πολλά πρωτάκια, αυτή βέβαια από τη χαρά της. Ήταν πάντα το όνειρό της να πάει σχολείο και να μάθει γράμματα, πράγμα που δεν μπόρεσε να το κάνει στην παιδική της ηλικία.

Στην πρώτη τάξη, η κα Hwang και δύο άλλες γιαγιάδες εργάζονται σκληρά μαζί με τους συμμαθητές τους, αποφασισμένες να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν. Πάνω από όλα είναι χαρούμενες και ευτυχισμένες που τους δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Βλέπετε πριν από δεκαετίες, οι κορεατικές οικογένειες επικεντρώνονταν συχνά στην εκπαίδευση των γιων τους. Πολλά κορίτσια αναγκάζονταν να μένουν στο σπίτι και να φροντίζουν τα μικρότερα αδέλφια ενώ οι γονείς τους εργάζονταν έξω. Το να είναι αναλφάβητες τις ταπείνωσε πολλές φορές στην μετέπειτα ζωή τους, οπότε τώρα είναι ευκαιρία να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Φωτό: Chang W. Lee/The New York Times
Σήμερα βέβαια τα πράγματα στην Νότια Κορέα γίνονται πιο δύσκολα, αφού το ποσοστό γεννήσεων υποχώρησε τις τελευταίες δεκαετίες και μειώθηκε σε λιγότερο από ένα παιδί ανά γυναίκα πέρυσι, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι οι αγροτικές επαρχίες, όπου τα παιδιά γίνονται ολοένα και πιο σπάνια, καθώς τα νεαρά ζευγάρια μεταναστεύουν μαζικά στις μεγάλες πόλεις για να βρουν καλύτερες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα τα σχολεία να κλείνουν.


Πληροφορίες από: nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: