Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Γνωρίστε το μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Λατινική Αμερική


Πρόκειται για το Instituto Atenea και βρίσκεται στον Παναμά. Ιδρύθηκε από Έλληνες που ήθελαν να αφήσουν στον Παναμά ως κληρονομιά τη γνωριμία με την ελληνική παιδεία και λειτουργεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Ξεκίνησε με 36 παιδιά και μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει από αυτό τουλάχιστον 1.000 μαθητές.



Το σχολείο ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα Ελλήνων με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Τζανετάτο, επιχειρηματία, ο οποίος έφτασε στον Παναμά από την Κεφαλονιά. Ο Τζανετάτος είναι ο πρόεδρος της Tzanetatos Inc., ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς καταναλωτικών αγαθών στον Παναμά.

Το Ινστιτούτο Atenea δεν κάνει διάκριση μεταξύ σπουδαστών με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την πολιτική πίστη. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο σχολείο για να μάθουν την ελληνική γλώσσα, την αρχαία και σύγχρονη ιστορία του έθνους, τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Τα Ελληνικά θα διδάσκονται στο Instituto Atenea πάντα, γιατί είναι βασικός όρος στη λειτουργία του σχολείου. Τα μαθήματα ελληνικών ξεκινούν από τις τάξεις του δημοτικού και γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

Οι μαθητές τραγουδούν τον ελληνικό εθνικό ύμνο στο Ινστιτούτο κάθε πρωί, ακόμη και πριν μπουν στην τάξη τους. Εκτός από την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, οι σπουδαστές μαθαίνουν και ελληνικούς χορούς.

Οι περισσότεροι μαθητές είναι Παναμάνοι, αλλά υπάρχουν και μαθητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μερικοί είναι επίσης μέλη της ελληνικής κοινότητας του Παναμά. Οι Έλληνες έφτασαν για πρώτη φορά στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής για να εργαστούν στην κατασκευή της διώρυγας του Παναμά το 1885. Η ελληνική παρουσία έχει ενισχυθεί κατά το πέρασμα των χρόνων καθώς το ελληνικό εμπόριο κατέκτησε σταδιακά τον κόσμο και πολλοί εφοπλιστές επέλεξαν να πλεύσουν τα πλοία τους κάτω από τη σημαία του Παναμά.


Πηγή: http://www.institutoatenea.edu.pa/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: