Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Με συνθήματα όπως «Η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από την εργασία για το σπίτι» διαδήλωσαν χτες χιλιάδες μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο.


Χιλιάδες μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν χτες αποχή από τα μαθήματά τους και διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι όχι για τις τυρόπιτες στα σχολεία αλλά για την πολιτική αδράνεια σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.



Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 10.000 νέοι σε τουλάχιστον 60 πόλεις από τα Highlands της Σκωτίας μέχρι την Κορνουάλη εντάχθηκαν στην απεργία, αψηφώντας τις απειλές κράτησης για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την αδράνεια της παλαιότερης γενιάς σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Άννα Τέιλορ, 17 ετών, μια από τις πιο σημαντικές φωνές του κινήματος, δήλωσε ότι η προσέλευση ήταν συντριπτική. "Είναι κάτι που αποδεικνύει ότι οι νέοι δεν είμαστε απαθείς, είμαστε παθιασμένοι και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την ανάγκη για επείγουσα και ριζοσπαστική δράση για το κλίμα".

Οι διοργανωτές συγκέντρωσαν περίπου 3.000 μαθητές και νέους που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, με 2.000 στην Οξφόρδη, 1.000 στο Exeter και στο Leeds και αρκετές εκατοντάδες στο Μπράιτον, στο Μπρίστολ, στο Σέφιλντ και στη Γλασκώβη.

Στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και απέκλεισαν τους δρόμους έξω από το κοινοβούλιο, φωνάζοντας: "Απενεργοποιήστε τους κινητήρες σας" στα διερχόμενα αυτοκίνητα και "Θέλουμε την ευκαιρία για αλλαγή τώρα»! Στο Μάντσεστερ, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την Κεντρική Βιβλιοθήκη πριν από την πορεία προς το Royal Northern College of Music με πανό που έλεγαν «Το κλίμα πάνω από τον καπιταλισμό» και φωνάζοντας «Ποιο μέλλον; Το μελλον μας."

Το κίνημα σχολικής απεργίας ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ, τότε 15 ετών, πραγματοποίησε μόνη της διαμαρτυρία έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο κατηγορώντας τη χώρα της ότι δεν τηρεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Τώρα, μέχρι 70.000 μαθητές πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε 270 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα πάντως δεν άκουσα να έγινε κάτι παρόμοιο.

Η απεργία υποστηρίχθηκε από την Πράσινη Βουλευτή Caroline Lucas και από πολλούς ευρωβουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Ο ηγέτης τους, Jeremy Corbyn, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι και ότι οι νέοι «έχουν δίκιο να αισθάνονται απογοητευμένοι από την προηγούμενη γενιά και είναι εμπνευσμένο να βλέπει να υψώνουν τη φωνή τους σήμερα».

Οι νέοι που συμμετείχαν στην απεργία της Παρασκευής κάλεσαν την κυβέρνηση να δηλώσει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, να κοινοποιήσει τη σοβαρότητα της οικολογικής κρίσης και να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών ώστε να καταστεί η κατάσταση του περιβάλλοντος εκπαιδευτική προτεραιότητα.

Επιθυμούν επίσης να αναγνωρίσουν ότι, δεδομένου ότι οι νέοι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο μέλλον, πρέπει να συμμετέχουν στη χάραξη πολιτικής και απαιτούν να μειωθεί η ηλικία ψήφου στα 16.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περισσότεροι από 200 ακαδημαϊκοί , συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 καθηγητών, υποστήριξαν την απεργία, λέγοντας ότι τα τραγικά και απελπιστικά γεγονότα της έκτακτης κλιματικής ανάγκης και η έλλειψη ουσιαστικής δράσης από τους πολιτικούς άφησαν τους νέους με ελάχιστες επιλογές.

Πηγή: theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: