Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Σπανακόπιτα με κουρκούτη.

Απανταχού νοικοκυρές προσοχή. Απελευθερώνω σήμερα μια παραδοσιακή συνταγή αιώνων. Είμαι σίγουρη ότι την φτιάχνουν και αλλού, πάντως στο χωριό μου την τσακίζουμε. Από όσο θυμάμαι την έφτιαχνε η γιαγιά μου, τη φτιάχνει η μάνα μου και σίγουρα θα τη φτιάχνουν και τα παιδιά μου. Επίσης μας αρέσει πολύ περισσότερο από την σπανακόπιτα με φύλλο. 

Γέμιση: σπανάκια, διάφορα μυρωδικά, καυκαλίδες. μια νόστιμη φέτα, ελαιόλαδο. Τη φτιάχνετε κατά βούληση.
Κουρκούτη (η μάνα μου και άλλες γιαγιάδες στο χωριό την έχουν για θηλυκό): Ανάλογα με την ποσότητα των χορταρικών, φτιάχνετε κουρκούτη με αλεύρι, νερό, αλάτι και λίγο λάδι. Η κουρκούτη πρέπει να είναι ρευστή τόσο όσο, ας πούμε σαν κρέμα γάλακτος.

Εκτέλεση: Λαδώνετε και αλευρώνετε ελαφρά το ταψί. Ρίχνετε τη μισή κουρκούτη στο ταψί και απλώνετε με το κουτάλι μέχρι να το καλύψει όλο και σε πάχος μισό εκατοστό ή και λίγο περισσότερο. Απλώνετε επάνω τα χορταρικά. Τέλος ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη κουρκούτη και απλώνετε με το κουτάλι μέχρι να καλυφθεί όλη η πίτα σας. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ξεροψηθεί η κουρκούτη. Η σπανακόπιτα τρώγεται αυτόματα ζεστή από το ταψί και με τα χέρια. Αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: