Απανταχού νοικοκυρές προσοχή. Απελευθερώνω σήμερα μια παραδοσιακή συνταγή αιώνων. Είμαι σίγουρη ότι την φτιάχνουν και αλλού, πάντως στο χωριό μου την τσακίζουμε. Από όσο θυμάμαι την έφτιαχνε η γιαγιά μου, τη φτιάχνει η μάνα μου και σίγουρα θα τη φτιάχνουν και τα παιδιά μου. Επίσης μας αρέσει πολύ περισσότερο από την σπανακόπιτα με φύλλο.
Γέμιση: σπανάκια, διάφορα μυρωδικά, καυκαλίδες. μια νόστιμη φέτα, ελαιόλαδο. Τη φτιάχνετε κατά βούληση.
Κουρκούτη (η μάνα μου και άλλες γιαγιάδες στο χωριό την έχουν για θηλυκό): Ανάλογα με την ποσότητα των χορταρικών, φτιάχνετε κουρκούτη με αλεύρι, νερό, αλάτι και λίγο λάδι. Η κουρκούτη πρέπει να είναι ρευστή τόσο όσο, ας πούμε σαν κρέμα γάλακτος.
Εκτέλεση: Λαδώνετε και αλευρώνετε ελαφρά το ταψί. Ρίχνετε τη μισή κουρκούτη στο ταψί και απλώνετε με το κουτάλι μέχρι να το καλύψει όλο και σε πάχος μισό εκατοστό ή και λίγο περισσότερο. Απλώνετε επάνω τα χορταρικά. Τέλος ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη κουρκούτη και απλώνετε με το κουτάλι μέχρι να καλυφθεί όλη η πίτα σας. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ξεροψηθεί η κουρκούτη. Η σπανακόπιτα τρώγεται αυτόματα ζεστή από το ταψί και με τα χέρια. Αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμη.
Γέμιση: σπανάκια, διάφορα μυρωδικά, καυκαλίδες. μια νόστιμη φέτα, ελαιόλαδο. Τη φτιάχνετε κατά βούληση.
Κουρκούτη (η μάνα μου και άλλες γιαγιάδες στο χωριό την έχουν για θηλυκό): Ανάλογα με την ποσότητα των χορταρικών, φτιάχνετε κουρκούτη με αλεύρι, νερό, αλάτι και λίγο λάδι. Η κουρκούτη πρέπει να είναι ρευστή τόσο όσο, ας πούμε σαν κρέμα γάλακτος.
Εκτέλεση: Λαδώνετε και αλευρώνετε ελαφρά το ταψί. Ρίχνετε τη μισή κουρκούτη στο ταψί και απλώνετε με το κουτάλι μέχρι να το καλύψει όλο και σε πάχος μισό εκατοστό ή και λίγο περισσότερο. Απλώνετε επάνω τα χορταρικά. Τέλος ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη κουρκούτη και απλώνετε με το κουτάλι μέχρι να καλυφθεί όλη η πίτα σας. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ξεροψηθεί η κουρκούτη. Η σπανακόπιτα τρώγεται αυτόματα ζεστή από το ταψί και με τα χέρια. Αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου