Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Γνωρίστε το Ελληνικό Σχολείο της Αιθιοπίας και ακούστε τα κάλαντα και τις ευχές των μικρών μαθητών του.

Το βίντεο αναρτήθηκε στον λογαριασμό Twitter της ελληνικής πρεσβείας στην Αιθιοπία. Τα μικρούλια λένε τα κάλαντα στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που έγινε στο ελληνικό σχολείο της Αντίς Αμπέμπα και σας εύχονται «Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα».


Κάποτε η ελληνική κοινότητα στην Αιθιοπία αριθμούσε πάνω από 5.000 ψυχές. Μετά την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αιθιοπία (1974), οι Έλληνες στην πλειοψηφία έχασαν τις περιουσίες τους λόγω κατασχέσεων ή εθνικοποιήσεων και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αιθιοπία. Μερικοί παρέμειναν πίσω και διατήρησαν πολλά από τα θεσμικά όργανα που είχαν ιδρύσει οι πρόγονοί τους, συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντος ελληνικού σχολείου της ΑντίςΑμπέμπα.



Το έτος 1961 η Κοινότητα αποπεράτωσε την κατασκευή τριών κτιριακών συγκροτημάτων εντός του ιδιόκτητου κοινοτικού οικόπεδου, τού «Μίχειου Γυμνασίου-Λυκείου», της «Ζεκείου Δημοτικής Σχολής» και του «Διαμάντειου Νηπιαγωγείου» με δωρεές των μελών της, Αθανασίου Μίχου, Μιχαήλ Ζέκου και Νικολάου Διαμάντα, μεγάλων ευεργετών. Την ίδια χρονιά αποπερατώθηκε και το κτήριο του κοινοτικού Οικοτροφείου, το οποίο την εποχή εκείνη στέγαζε περί του 250 μαθητές. Από τότε έως σήμερα τα τρία σχολεία στεγάζονται και λειτουργούν στα κτίρια αυτά.

Στο σχολείο φοιτούν μαθητές από 3 έως 18 ετών. Το σχολείο ακολουθεί το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, γιορτάζει τις εθνικές επετείους, ακολουθεί τα ελληνικά έθιμα, διδάσκει στους μαθητές την ελληνική γλώσσα, ελληνική γεωγραφία, ιστορία και 


φιλοσοφία. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο να ταξιδέψουν οι μαθητές και να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Το ελληνικό σχολείο της Αντίς Αμπέμπα το προτιμούν επίσης ξένοι διπλωμάτες αλλά και οικογένειες πολιτικών Αιθιόπων, γιατί το επίπεδο σπουδών που παρέχει είναι άριστο. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές.

Το 2018 αποφοίτησαν 84 μαθητές. Η τελετή αποφοίτησης πραγματοποιείται κάθε χρόνο με λαμπρότητα, παρουσία του Ελληνα Πρέσβη, του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας και του παροικιακού Αθλητικού Συλλόγου ‘Ολυμπιακός’, πολλών επισήμων και φυσικά με την παρουσία των γονέων.



Η Ελληνική Κοινότητα στην Αιθιοπία κάνει πολύ σημαντικό έργο:
-Διατηρεί τα Ελληνικά-αμιγή Σχολεία και από το 1985 ίδρυσε αγγλόφωνο δωδεκατάξιο Σχολείο το οποίο εφαρμόζει το πρόγραμμα σπουδών του Βρετανικού Πανεπιστημίου Cambridge, ενώ συγχρόνως αποτελεί επίσημο εξεταστικό κέντρο προσφέροντας τα διεθνή διπλώματα IGCSE, A/S και Α Levels. Στο Σχολείο αυτό σήμερα φοιτούν περί τους 1.250 μαθητές, πολλών εθνικοτήτων, οι οποίοι διδάσκονται την Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία.

-Διατηρεί Οικοτροφείο, στο οποίο φιλοξενούνται παιδιά της Ομογένειας. Στους μαθητές προσφέρεται σίτιση, υπόδηση, ένδυση και πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη καθόλη την διάρκεια των σπουδών τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

-Η Κοινότητα ενισχύει οικονομικά οικογένειες 84 απόρων Παροίκων με μηνιαίο επίδομα, το οποίο αναπροσαρμόζεται τακτικά για να καλύπτει την αύξηση του κόστους ζωής. Παρέχεται επιπλέον και πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλα τα μέλη των οικογενειών αυτών.

-Καλύπτονται όλα τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της Μητρόπολης, της Εκκλησίας και του Ελληνικού Κοιμητηρίου.

-Σε συνεργασία με τον αθλητικό Σύλλογο «Ολυμπιακός» και την Ελληνική Πρεσβεία διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις για τις εθνικές επετείους. 

Πληροφορίες από: ekirikas.comtribune.grkathimerini.grblogs.sch.gr/gsejohann

Δεν υπάρχουν σχόλια: