Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Μια υπέροχη και οικονομική εκδρομή στη Θηρασία

500 σκαλοπάτια, ένα καραβάκι και ένα δημοτικό λεωφορείο, στριφογυριστά δρομάκια, λιθόστρωτα μονοπάτια, γαϊδουράκι, υπόσκαφα γραφικά σπιτάκια, καταπληκτική θέα στην καλντέρα και στην Οία, χαρούμενοι άνθρωποι, καλό φαγητό και καφές είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εκδρομή στη Θηρασία. Και όλα αυτά με ελάχιστα χρήματα!!!
H φωτό είναι τραβηγμένη από τον Κόρφο. Στο βάθος η Οία
κρέμεται στο χείλος του γκρεμού!

Η Θηρασία ή Θηρασιά είναι μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από τη Σαντορίνη. Μέχρι τη Μινωική έκρηξη των προϊστορικών χρόνων που δημιούργησε την καλδέρα, αποτελούσε κομμάτι της νήσου Στρογγύλης, της οποίας σήμερα συμπληρώνει το κυκλικό περίγραμμα μαζί με τα νησιά Θήρα (Σαντορίνη) και Ασπρονήσι. Η Θηρασία διαχωρίστηκε από την Στρογγύλη κατά την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου το 1600 π.Χ. Πήρε το όνομά της από τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Θήρα, τη Θηρασία, στην οποία το είχε παραχωρήσει για να κτίσει ένα μεγαλοπρεπές ανάκτορο.

Απέχει περίπου ένα μίλι από το Αμμούδι της Οίας, έχει έκταση 9,246 τ.χλμ. και πληθυσμό 319 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Μανωλάς και λιμάνι του η Ρίβα. Για να πάει κανείς στη Θηρασία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεκάδες καραβάκια – ιστιοφόρα που κάνουν ολιγόωρες ή μονοήμερες εκδρομές.

Αν όμως είστε από εκείνους που σας αρέσει η εξερεύνηση και η πεζοπορία και δε θέλετε να χαλάσετε τόσα πολλά χρήματα μπορείτε να φτάσετε στη Θηρασία με τον παρακάτω τρόπο:




Αρχικά κατεβαίνετε από την Οία στο Αμμούδι χρησιμοποιώντας τα 214 σκαλοπάτια που ξεκινούν από το κάστρο. Είναι μια πολύ ωραία κάθοδος που προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα και το λιμανάκι αλλά και προς τα υπόσκαφα σπιτάκια και το κάστρο της Οίας που αφήνετε πίσω σας.
Το Αμμούδι είναι ένα ωραιότατο μικρό λιμανάκι με μερικές ταβέρνες πάρα πολύ ωραίες όπου μπορείτε να φάτε εξαιρετικό φαγητό. Η παραλία του είναι σχετικά άγρια με πέτρες. Από εδώ μπορείτε άνετα να πάρετε το καραβάκι που πηγαίνει στα δύο λιμάνια της Θηρασιάς, πρώτα στη Ρίβα και μετά στον Κορφό. Το εισιτήριο κάνει μόλις 1 € και η διαδρομή κρατά περίπου ένα τέταρτο μέχρι τη Ρίβα. Για τους μόνιμους κατοίκους της Θηρασίας η μεταφορά παρέχεται δωρεάν.

Φτάνοντας στη Ρίβα έχετε αρκετές επιλογές για να ανέβετε στον Μανωλά, την πρωτεύουσα του νησιού, που βρίσκεται στη φρύδι του βουνού:
Παίρνετε το μικρό δημοτικό λεωφορείο του νησιού που σας αφήνει ακριβώς στην είσοδο της μικρής πόλης, εύκολα και δωρεάν. Το λεωφορείο το βάζει ο δήμος προς ευκολία των κατοίκων. Ο οδηγός του είναι πολύ εξηπυρετικός και θα σας πει ακριβώς την ώρα επιστροφής και από πού θα το ξαναπάρετε.
Παίρνετε το ταξί του νησιού που κοστίζει 2€. Τώρα όταν λέω ταξί μην πάει ο νους στα κοινότυπα βαρετά ταξί που ξέρετε. Πρόκειται για ένα στιλ ντάτσουν που έχει κλείσε την καρότσα με τέντα για να μην καίγονται οι επιβάτες. Πολύ πρωτότυπο ομολογουμένως.
Παίρνετε το μονοπάτι Ρίβα – Μανωλάς. Το μονοπάτι κινείται σε ομαλή ανοδική πορεία ανάμεσα σε ξερολιθιές, είναι περίπου 5 χμ. και θα χρειαστείτε γύρω στη μία ώρα.

Ο Μανωλάς βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και έχει επίνειό του τον Κόρφο. Ο οικισμός είναι γραφικός, με στενά καλντερίμια και εξαιρετική θέα προς τη Σαντορίνη. Συνδέεται με τον Κόρφο με ένα φιδωτό λιθόστρωτο μονοπάτι, στο οποίο υπάρχουν 270 σκαλοπάτια. Για το ανέβασμα του μονοπατιού υπάρχουν στον Κόρφο γαϊδουράκια που ανεβάζουν τους τουρίστες αρκετά ψηλά, όχι όμως στο τέλος της ανάβασης.  Στον οικισμό λειτουργούν παραδοσιακός φούρνος με ξύλα, παλιό παντοπωλείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο (!) με συνολικά περίπου 33 παιδιά, περιφερειακό ιατρείο, ταβέρνες, αγροτουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα σπιτάκια του Μανωλά και τα δρομάκια είναι πολύ γραφικά και πολύ ωραίες είναι οι εκκλησίες του Αγίου Κωνσταντίνου (χτισμένη το 1874) και του Αγίου Ιωάννη.

Όταν φτάσετε λοιπόν και στον οικισμό και αφού τον εξερευνήσετε και τον χαρείτε προτείνω να κάτσετε σε μία από τις ταβέρνες του, που έχουν καταπληκτική θέα προς την καλντέρα και την Οία, έχουν καλές τιμές και ωραιότατα παραδοσιακά φαγητά. Αφού ξεκουραστείτε μπορείτε να πάρετε το λεωφορειάκι για την Ρίβα ή να κατέβετε με τα πόδια τα 270 σκαλοπάτια προς το λιμάνι του Κόρφου, πράγμα που προτείνω ανεπιφύλακτα.

Στον Κόρφο υπάρχουν αρκετές ταβέρνες που προσφέρουν φαγητό και καφέ. Μια στάση για καφεδάκι σε φυσιολογική τιμή και ένα μπάνιο μέχρι να έρθει το τελευταίο καραβάκι των 17:00 επιβάλλεται. Το καραβάκι αυτό παίρνει και αρκετούς εργαζόμενους που επιστρέφουν μια και το βράδυ σχεδόν καμία ταβέρνα δεν παραμένει ανοιχτή. Μια στάση και στη Ρίβα και επιστροφή στο Αμμούδι.
Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Εάν δεν έχετε κάποιον με όχημα να σας πάρει θα πρέπει να ανεβείτε πάλι τα 214 σκαλιά για την Οία ή να πάρετε γαϊδουράκια εάν έχετε κουραστεί. Κοστίζουν 6 € το ένα. Θα μπορούσατε επίσης να πάρετε με ποδαρόδρομο τον αυτοκινητόδρομο για Οία. Είναι ελαφρά ανηφορικός, περίπου 1200 μ. και θα σας πάρει γύρω στα 20 λεπτά περπάτημα. Βέβαια θα μπορούσατε να πάρετε ταξί, αλλά το κόβω δύσκολο γιατί κανένα ταξί δεν κατεβαίνει, ακόμα και αν πάρεις τηλέφωνο, δεν κατεβαίνει Αμμούδι. Μια άλλη λύση είναι να κάνετε οτοστόπ. Οι κάτοικοι συνήθως είναι εξυπηρετικοί και πολύ συχνά ανεβάζουν στην πόλη τους ταλαιπωρημένους τουρίστες.

Εάν είστε περιπατητές η εκδρομή στη Θηρασία θα σας κοστίσει μόλις 2 € και θα σας ενθουσιάσει με τα γραφικά σπιτάκια, ταβερνάκια και δρομάκια, το καλό φαγητό και την καταπληκτική θέα.

Το καραβάκι φεύγει καθημερινά από Αμμούδι στις 08:00, 12:45 και 17:20.
Από Κόρφο για Ρίβα και μετά Αμμούδι φεύγει στις 12:15 και στις 17:00.
Από Ρίβα για Αμμούδι φεύγει στις 07:45, 12:30 και 17:10.

Εμείς πήραμε για να πάμε το δρομολόγιο των 12:45 και γυρίσαμε από τον Κόρφο με το δρομολόγιο των 17:00. Επίσης ανεβήκαμε στον Μανωλά με το δημοτικό λεωφορείο, φάγαμε σε ταβέρνα εκεί, κατεβήκαμε τα σκαλοπάτια στον Κόρφο, κάναμε μπάνιο και ήπιαμε καφέ και η ώρα ήταν αρκετή.