Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Δανία

Εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση με τον ίδιο δάσκαλο, τους ίδιους μαθητές, στο ίδιο σχολείο, στην ίδια αίθουσα και  διακόσιες ημέρες διδασκαλίας είναι μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία της πρωτοβάθμιας Δανικής εκπαίδευσης.


Τα επίπεδα της εκπαίδευσης στη Δανία είναι:

Προσχολική εκπαίδευση
Πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
Ανώτερη εκπαίδευση
Εκπαίδευση ενηλίκων

Προσχολική εκπαίδευση
Στη Δανία, η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για εννέα χρόνια. Ενώ η εκπαίδευση της προσχολικής ηλικίας είναι προαιρετική, η πλειοψηφία των παιδιών παρακολουθούν έναν ή περισσότερους από τους τρεις τύπους: τη vuggestuer , που είναι παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών, το bo / rnehave, που είναι παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά μεταξύ τριών και επτά και το bo / rnehaveklasser για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και επτά. Τα δημόσια folkeskole  (αγγλικά: το σχολείο των ανθρώπων)  και ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν προαιρετικά μαθήματα προσχολικής ηλικίας (δηλαδή, bo / rnehaveklasser ) για το έτος που προηγείται της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και το 97 % των οικογενειών αποδέχεται αυτή την προσφορά για τα παιδιά τους.

Πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Στη Δανία, η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για εννέα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο folkeskole , σε ιδιωτικά σχολεία ή στο σπίτι, υπό την προϋπόθεση ότι τα εθνικά πρότυπα τηρούνται και ότι επαρκές φάσμα θεμάτων προσφέρεται στον μαθητή. Πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν διαχωρίζεται στη Δανία, και έτσι οι μαθητές πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο από την πρώτη τάξη έως την ένατη. Περίπου το 89 % των παιδιών φοιτούν δωρεάν σε δημόσια σχολεία ( folkeskolen ), ενώ περίπου το 11 % φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.

Η πολιτική εκπαίδευσης στη Δανία απαιτεί το σχολείο να βασίζεται στην πνευματική ελευθερία, την ισότητα και τη δημοκρατία. Τα σχολεία δίνουν έμφαση στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη του κάθε μαθητή και μια οικεία συνεργασία μεταξύ του σχολείου και το σπίτι του μαθητή θεωρείται ζωτικής σημασίας. Οι μαθητές και οι γονείς πρέπει κατά συνέπεια να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την ακαδημαϊκή και κοινωνική επίδοση του παιδιού στο σχολείο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Δεν υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για το σχολείο εγγραφής ενός μαθητή. Οι γονείς μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο της γειτονιάς τους ή, εναλλακτικά, μπορούν να επιλέξουν ένα διαφορετικό σχολείο, είτε στον ίδιο δήμο ή σε γειτονικό.

Το δανικό σχολείο χρησιμοποιεί ένα μοναδικό «classteacher» σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ένας εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος για ένα τμήμα μαθητών για εννέα χρόνια, επιβλέπει την ακαδημαϊκή, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη όλων των μαθητών του και είναι ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ των σπιτιών των παιδιών και του σχολείου. Κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται ένα ωριαίο μάθημα που ονομάζεται «Klassens time» ( «το μάθημα της τάξης») για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ευημερία του τμήματος. Επιπλέον, ο δάσκαλος μπορεί να αφιερώσει λίγο χρόνο διδασκαλίας σε κατασκηνώσεις, εκδρομές, ή εργασιακή εμπειρία.

Μια τυπική μέρα στο δανικό σχολείο  ξεκινά στις 08:00 και τελειώνει περίπου στις 15:00 αν και τα παιδιά των τριών πρώτων τάξεων σχολούν νωρίτερα το μεσημέρι. Υπάρχει συνήθως ένα διάλειμμα 30 λεπτών, όπου οι μαθητές μπορούν να τρώνε το γεύμα τους σε πακέτο. Το σχολικό έτος διαρκεί από τον Αύγουστο έως τον Ιούνιο και περιλαμβάνει διακόσιες ημέρες διδασκαλίας. Οι μαθητές δεν δίνουν εξετάσεις προκειμένου να περάσουν από τη μία τάξη στην άλλη. Οι μαθητές παραμένουν μαζί στην ίδια τάξη για όλα τα εννέα χρόνια. Αν και το μέγεθος των τάξεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 28 παιδιά, ο μέσος όρος είναι 19 μαθητές ανά τμήμα.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα για αυτά τα εννέα χρόνια είναι τα Δανικά, τα μαθηματικά, ο αθλητισμός και οι Χριστιανικές σπουδές. Τέχνες διδάσκονται από την πρώτη έως την πέμπτη τάξη, η επιστήμη και η μουσική από την πρώτη έως την έκτη και η Ιστορία από την τρίτη έως την όγδοη. Από την τέταρτη έως την έβδομη τάξη διδάσκονται μαθήματα κλωστοϋφαντουργίας, ξυλουργικής και μεταλλουργικής εργασίας και οικιακής οικονομίας. Τα Αγγλικά είναι υποχρεωτικά από την τέταρτη έως την ένατη τάξη, η Γεωγραφία και η Βιολογία στην έβδομη και όγδοη. Η Φυσική και η Χημεία διδάσκονται από την έβδομη έως την ένατη τάξη και οι Κοινωνικές Επιστήμες στην ένατη. Οι μαθητές μπορούν να διδαχτούν Γερμανικά ή Γαλλικά από την έβδομη έως την ένατη μορφές.

Υπάρχουν και  υποχρεωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα που πρέπει να περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτά αποτελούνται από την οδική ασφάλεια, την υγεία, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τον προσανατολισμό στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων επιλογής μπορεί να προσφερθεί από την όγδοη έως την ένατη τάξη, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, Επεξεργασία Κειμένου, Τεχνολογία, Θέατρο, Ισπανικά, και κοινές γλώσσες μεταναστών.


Θεσμικό επίπεδο
Το Υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό των στόχων της επιτυχίας για κάθε μάθημα που διδάσκεται στο folkeskole. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές και τα σχολεία είναι ελεύθερα να αποφασίσουν για το πώς θα επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Το Υπουργείο Παιδείας παρέχει οδηγίες και πρόγραμμα σπουδών για κάθε θέμα, όμως οι κατευθυντήριες γραμμές είναι απλώς συστάσεις, και τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τα δικά τους προγράμματα σπουδών, εφόσον αυτά είναι σύμφωνα με τους κρατικούς εκπαιδευτικούς στόχους. Τα περισσότερα σχολεία πάντως φαίνεται να λειτουργούν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν διατυπωθεί από το Υπουργείο.



Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών για τα Folkeskolen
Η εκπαίδευση διαρκεί περίπου τέσσερα έτη και αποτελείται από ένα μίγμα των θεωρητικών μελετών και πρακτική κατάρτιση σε μορφή πρακτικής διδασκαλίας. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει κοινά βασικά θέματα, όπως δανικά, ψυχολογία, παιδαγωγική, κοινωνικές επιστήμες, αριθμητική, θρησκεία, καθώς και σε βάθος μελέτη δύο μαθημάτων επιλογής. Η φοίτηση περιέχει 16 εβδομάδες διδασκαλίας πρακτική, χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους των τεσσάρων εβδομάδων η καθεμία, σε τέσσερα διαφορετικά σχολεία. Υπάρχουν επί του παρόντος 18 κολέγια που προσφέρουν μαθήματα κατάρτισης εκπαιδευτικών.

Περισσότερα: finderuphoej.skoleintra.dk

Δεν υπάρχουν σχόλια: