Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Διαδρομές της γύρης, ταξίδια των σπόρων - Δ΄ τάξη



Πώς γεννιέται ένα φυτό; Γεννιέται όπως οι άνθρωποι ή όπως τα ζώα;





Για τα περισσότερα φυτά η ζωή αρχίζει όταν ένας σπόρος φυτρώσει στο χώμα. Ο σπόρος αυτός έχει δημιουργηθεί από ένα ίδιο φυτό (το φυτό-γονέα) και ίσως να έκανε ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι να φυτρώσει, με τη συνεργασία του ανέμου, του νερού, των ζώων ή του ανθρώπου.



 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς από ένα σποράκι γεννιέται και μεγαλώνει ένα φυτό.


Ποιο μέρος του σπόρου αναπτύσσεται πρώτα και με ποια κατεύθυνση; Πώς ονομάζεται αυτό το τμήμα του φυτού; Πώς ονομάζεται το τμήμα του φυτού που αναπτύσσεται προς τα επάνω; Τι διαφορές παρατηρείτε μεταξύ των δύο μερών του φυτού; 

ΤΑ ΑΝΘΗ 
Όλα ξεκινούν από τα άνθη 
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα μέρη ενός άνθους. 
Πατήστε ΕΔΩ για να παίξετε ένα παιχνίδι με τα μέρη του άνθους. 
Ο σπόρος βρίσκεται συνήθως μέσα στον καρπό του φυτού-γονέα. Για να δημιουργηθεί ο καρπός, πρέπει πρώτα να γονιμοποιηθεί το άνθος του φυτού. Η γονιμοποίηση του άνθους γίνεται με τη γύρη. Η γύρη μεταφέρεται, συνήθως με τον άνεμο ή τα έντομα, από το άνθος ενός φυτού σε ένα άλλο άνθος του ίδιου είδους φυτού.

Η διαδικασία αυτή λέγεται επικονίαση. Δείτε ΕΔΩ
 
Οι μέλισσες βοηθούν πάρα πολύ στη μεταφορά της γύρης. Γιατί; Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς κολλάει η γύρη πάνω στη μέλισσα. 

 


Όταν γονιμοποιηθεί το φυτό το άνθος μαραίνεται και στη θέση του σιγά σιγά δημιουργείται ο καρπός. Ο καρπός περιέχει έναν ή περισσότερους σπόρους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να φυτρώσουν και να γίνουν κι αυτοί φυτά. Τα καινούρια αυτά φυτά θα δημιουργήσουν αργότερα τους δικούς τους σπόρους. Έτσι πολλαπλασιάζονται τα φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: