Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Το πλέγμα ή πώς να τους μάθετε ότι τα λάθη τους είναι ευκαιρίες μάθησης.

Πρώτη μέρα στο σχολείο παίξτε μαζί τους ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ. Το παιχνίδι αυτό θα τα διδάξει ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας έχοντας πολλές μικρές επιτυχίες αλλά το πιο σημαντικό μαθαίνοντας από τα λάθη μας και τα λάθη των άλλων. Έτσι όταν μέσα στην τάξη κάποιος κάνει λάθος αυτό δεν πρέπει να γίνεται αιτία χλευασμού και στενοχώριας, αλλά μια καινούρια ευκαιρία για να μάθουμε όλοι το σωστό. Τα λάθη κάνουν πιο σοφούς τους ανθρώπους.


Το ίδιο το παιχνίδι του πλέγματος είναι πολύ διασκεδαστικό.  Χρειάζεται μόνο να φτιάξετε στο πάτωμα ένα πλέγμα ή από χαρτοταινία ή με κιμωλία.  Σε ένα φύλλο χαρτί φτιάχνετε σε μικρογραφία το ίδιο πλέγμα και σχεδιάζετε πάνω μία διαδρομή.  Δύο παιδιά κοιτούν τη διαδρομή και φωνάζουν "μπιιιιιπ!!!" όταν τα υπόλοιπα κάνουν λάθος βήμα. 

Ο δάσκαλος αναθέτει σε κάποιο παιδί να ξεκινήσει τη διαδρομή. Αν αυτό κάνει λάθος τότε οι οδηγοί φωνάζουν "μπιιιιιπ!!!". Αν δεν κάνει λάθος βήμα οι οδηγοί δε 



λένε τίποτα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ολοκληρωθεί η διαδρομή και ο παίχτης να βγει από το πλέγμα. Όταν ο παίχτης κάνει βήματα μέσα στο πλέγμα, οι υπόλοιποι μπορούν να του δείχνουν, θυμίζοντάς του τα σωστά βήματα ή προτείνοντάς του καινούρια.   

Το πλέγμα είναι ένα παιχνίδι εμπειρίας, παιχνίδι ομαδικό. Ο κάθε παίκτης συμπληρώνει τη διαδρομή έχοντας υπόψη του τα λάθη και τα σωστά των προηγούμενων. Αφού παίξετε το παιχνίδι μέσα στην τάξη και τα παιδιά διασκεδάσουν και ευχαριστηθούν, κάντε μαζί τους μία συζήτηση για τους στόχους, τις επιτυχίες μας και τα λάθη μας κατά τη διαδρομή της ζωής μας.  




ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ